Do czego stosuje się hydrolat różany?

hydrolat różanyW wielu przypadkach w kosmetyce stosuje się przede wszystkim naturalne składniki, które w wyjątkowy sposób polepszają działanie samodzielnie stworzyć preparatów pielęgnacyjnych. Niektóre z nich są dość wyjątkowe, bo wytwarzane w niewielkich ilościach, a przy tym niezwykle aromatyczne i wyjątkowo działające na skórę, nawet w niedużej dawce.

Do takich preparatów zalicza się m.in. hydrolat różany, który współcześnie jest wykorzystywany w kosmetyce oraz podczas robienia samodzielnego rozmaitych preparatów pielęgnacyjnych. Jego pochodzenie jest tak niezwykłe jak i aromat, choć bardzo istotne jest, by był pochodzenia naturalnego – w ten sposób staje się ekologiczny oraz nie traci swoich dobroczynnych właściwości.

Pochodzenie preparatu

Hydrolat różany jest przede wszystkim wodnym wyciągiem z kwiatów róży damasceńskiej, czyli jednej z najbardziej cenionych i szlachetnych róż na świecie. Oryginalne hydrolaty tworzone są w destylarniach, przede wszystkim na terenie południowej Francji. Ważne jest, aby hydrolat różany wytwarzany był z róży pochodzącej z upraw ekologicznych, co sprawia, że zachowuje on znacznie lepsze właściwości i jest zwyczajnie bezpieczniejszy w stosowaniu. Hydrolaty są substancjami bardzo delikatnymi, na bazie wodnej, dzięki czemu można je stosować niejednokrotnie bezpośrednio na skórę, jak również jako dodatek do preparatów kosmetycznych samodzielnie komponowanych czy w przypadku aromaterapii.

Zastosowanie w kosmetyce

Hydrolat różany ma niezwykle delikatną formę, dzięki czemu sprawdzi się w zastępstwie tonika, działając łagodząco i oczyszczająco. Przechowywany w buteleczce z ciemnego szkła długo zachowuje swoje właściwości; może być zakraplany z kroplomierza albo mieć końcówkę atomizera. Świetnie sprawdza się do oczyszczenia, jako że działa antyseptycznie; będzie dobry do skóry starzejącej się, ale również delikatnej, podrażnionej, zmęczonej. Może być zastępstwem dla zanieczyszczonej wody z kranu. Odświeża skórę, usuwa makijaż. Hydrolat różany stosuje się zarówno bezpośrednio na cerę, jak również np. do kąpieli czy nawet do prania bielizny.